Slováci vedú nad Rakúskom 3:0, rozhodujúci bod pridali vo štvorhre

05.04.2014 Celý región

Bratislava 5. apríla (TASR) - Slovenskí tenisti postúpili do septembrovej baráže o svetovú skupinu Davisovho pohára. V stretnutí 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny vedú v bratislavskom NTC nad Rakúskom už 3:0, keď rozhodujúci tretí bod pridali v sobotňajšej štvorhre Martin Kližan s Michalom Mertiňákom. Tí otočili nepriaznivý vývoj duelu a zdolali dvojicu Alexander Peya, Dominic Thiem za 3:57 h v päťsetovej dráme 6:7 (4), 3:6, 7:6 (5), 6:4 a 6:4.

Nedeľňajšie dvojhry od 13.00 h tak už budú iba formalitou. Najskôr by proti sebe mali podľa ohlásenej nominácie na dvorec nastúpiť jednotky oboch tímov Lukáš Lacko s Thiemom, po nich Norbert Gombos a Andreas Haider-Maurer. Slováci v posledných piatich rokoch bojovali vždy o záchranu v "druhej lige", v baráži o elitnú šestnástku sa naposledy predstavili v roku 2008, keď v NTC podľahli Srbsku na čele s Novakom Djokovičom. Žreb barážových dvojíc je na programe v utorok v Londýne.

Kapitán Miloš Mečíř dal v debli po boku skúseného Mertiňáka napokon prednosť Kližanovi pred Lackom, hostia zasa poslali do hry Thiema namiesto Geralda Melzera. Po vyrovnanom úvode zápasu sa z brejku ako prví tešili Rakúšania v siedmej hre pri podaní Kližana. Domáci ale vzápätí po dvojchybe Peyu odpovedali rovnakou mincou na 4:4 a set dospel do tajbrejku. V ňom Slováci ani raz nevyhrávali a po súperovom odskočení z 2:2 na 2:5 už manko nezmazali.

Spolupráca tretieho deblistu sveta Peyu s talentovaným mladíkom Thiemom mala aj v druhom sete vysoké parametre a odmenou pre Rakúšanov bol brejk v šiestej hre. Ďalší nezvládnutý servis Kližana znamenal náskok hostí 4:2 a ten sa po nepremenenom brejkbale slovenskej dvojice v nasledujúcom geme ukázal napokon ako rozhodujúci.

Tretí set mal v riedko zaplnenej aréne NTC vyrovnaný priebeh do stavu 2:2, potom Peya pri podaní Mertiňáka dvakrát nechytateľne zakončil a hostia sa dostali do brejku. Slováci ešte zabojovali, z 2:4 dokázali vyrovnať a za stavu 6:5 sa prepracovali aj k setbalu, ten ale Peya odvrátil esom. Tajbrejk však bol od začiatku v réžii domácich, keď viedli už 6:3 a vynútili si pokračovanie v zápase.

V piatej hre štvrtého dejstva stratil premiérovo v stretnutí svoj servis aj Thiem a Kližan s Mertiňákom mali opäť navrch. Brejkovú výhodu vzápätí potvrdili na 4:2, zvládli aj koncovku s dvoma odvrátenými brejkbalmi hostí za stavu 5:4 a dráma tak vyvrcholila v piatom sete. V ňom Rakúšania zaskočili súpera hneď v úvode pri podaní Mertiňáka a viedli 2:0, potom sa ale Peya negatívne prezentoval dvoma dvojchybami v jednej hre a náskok bol preč. Za stavu 3:3 mali Slováci ďalšiu šancu, nevyužili však dva brejkbaly, pri skóre 4:4 im to už ale vyšlo - Thiem neudržal servis a Mertiňák na podaní vzápätí spečatil víťazný "comeback" slovenskej dvojice.

Brutálny zápas, zhodnotil Kližan

"Brutálny zápas," zhodnotil sobotňajšie dianie bezprostredne po zápase do kamier RTVS Kližan. "Otočili sme z 0:2 na sety a z brejku dole, čo je naozaj neskutočné. Potvrdilo sa, že v Davisovom pohári sa oplatí bojovať až do konca. Rozhodlo to, že sme si od tretieho setu začali viac veriť na returne, padalo nám to tam a získali sme sebavedomie. Na konci som už cítil únavu, ale kondične som to zvládol a bola to z našej strany super štvorhra. Že do nej nastúpim som vedel už dávnejšie, trochu sme Rakúšanov 'kamuflovali' a tento ťah vyšiel Milošovi Mečířovi na jednotku. Konečne sme sa dali ako tím dokopy a keď takto budeme pokračovať, máme šancu postúpiť medzi elitu."

Tešil sa aj Mečíř

Radosť netajil ani kapitán slovenskej ekipy Mečíř: "V tenise treba hrať do poslednej loptičky a dnes sa to potvrdilo. Za stavu 0:2 na sety som už príliš neveril, ale k dobrému výkonu Miša Mertiňáka sa postupne pridal aj Maťo Kližan a dokázali to spolu otočiť, čo je fantastické. Odľahlo mi, pretože v nedeľu by to bolo ešte ťažšie. Ak mám povedať pravdu, nerátal som ani trošku s tým, že už po sobote bude rozhodnuté v náš prospech. Teraz potrebujeme, aby si chlapci so sebou do baráže zobrali takú formu ako mali teraz plus rovnakého bojového ducha."

Rakúsky kapitán Clemens Trimmel ľutoval nevyužité šance: "Bol to zaujímavý a vyrovnaný duel, v ktorom sme boli raz hore a raz dole. Škoda nevyužitých šancí, ale v kľúčových momentoch sme boli o niečo horší ako náš súper."

2. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Rakúsko 3:0 po druhom dni

piatok:

Norbert Gombos - Dominic Thiem 6:4, 3:6, 6:3, 6:4
Lukáš Lacko - Andreas Haider-Maurer 7:6 (3), 4:6, 4:6, 6:2, 6:3

sobota:

Martin Kližan, Michal Mertiňák - Alexander Peya, Thiem 6:7 (4), 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4

nedeľa od 13.00 h:

Lacko - Thiem
Gombos - Haider-Maurer
 

Vyberte región